Enten du skal bygge nytt hus eller gjøre endringer i et eksisterende, er som regel gode tegninger et viktig utgangspunkt. I planleggingsfasen hjelper det deg å systematisere tankearbeidet, og i gjennomføringsfasen er tegningene helt sentrale for at sluttresultatet skal bli slik du faktisk ønsker.
Vi tipper imidlertid at ganske få har tatt seg bryet med å tegne en el-plan. Det gjelder nok særlig mange av dem som driver med rehabilitering eller oppussing. Med en el-plan mener vi en plantegning som gir oversikt over hvordan du vil ha det elektriske anlegget i boligen. Ikke nødvendigvis fullstendig med kabling, rørføring og slikt, men med fokus på ting du bruker i det daglige. Eksempelvis stikkontakter, lampepunkter, tekniske uttak osv.
På samme måte som med en ordinær plantegning hjelper det både for å systematisere tankearbeidet og få et ønsket sluttresultat. Dessuten gir det et par andre positive effekter:
- Det gir et godt utgangspunkt for diskusjonen om løsninger og muligheter mellom deg og elektrikeren.
- Det er risikoreduserende og gjør det lettere å løse eventuelle konflikter som kan oppstå.
Slik lager du planen
Det er ikke spesielt vanskelig å lage en enkel el-plan, og det aller enkleste er å ta utgangspunkt i en eksisterende plantegning over boligen din, eller du kan tegne en fra bunnen av. Er det viktig for deg at tegningen er målsatt bør du imidlertid skaffe deg plantegninger i målestokk .
Når plantegningen er på plass kan du for eksempel lage fargekoder for ulike typer utstyr som enkle stikkontakter, doble stikkontakter, lysbrytere, tekniske uttak osv. Deretter er det egentlig bare å plassere dem etter ønske og behov. Søker du litt på nettet kan du også finne egne symboler for de ulike typene utstyr. Det er opp til deg hvor avansert du vil gjøre det.
Uansett hvordan du velger å gjøre det, bør du ha dialog med elektrikeren som skal gjøre jobben. Kanskje vedkommende har forslag eller innspill til hvordan tegningene bør lages, eventuelt foretrekker å følge tegninger laget på en bestemt måte. Elektrikeren kan også hjelpe deg å finne ut av hvilket detaljnivå du skal legge deg på i tegningen.